Friday, October 13, 2017

Medena čokoladna torta


Sastojci:
za biskvit:
  • 200 g putera/maslaca
  • 75 g šećera
  • 2 kašike meda
  • 5 kom jaja
  • 220 g Glatkog brašna 
  • 3 kašike kakaa u prahu 
  • 1 kašičica Praška za pecivo 
  • 3 kašike kuvane jače kafe



za fil:
  • 4 kom jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g putera/maslaca
  • 3 kašike meda
  • 3 kašike kuvane jače kafe
  • 100 g tamne čokolade
za preliti kore:
  • 75 g šećera
  • 1 dl vode
i još:
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 kašike ulja
Priprema:
1.
Umutiti puter sobne temperature, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi. Posebno umutiti jaja dooobro, pjenasto pa sipati u smjesu sa puterom, polako u tankom mlazu miksajući neprekidno.Dodati ohlađenu kafu i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Smjesu sipati u pleh 24 cm i peći u rerni zagrijanoj na 180 C 35-40 minuta.
2.
Za fil staviti da prokuva kafu, puter med i šećer pa smanjiti na nižu temperaturu. Jaja umutiti pjenasto pa sipati u smjesu sa puterom i kuvati na niskoj temperaturi miješajući neprekidno, kad nestane pjena fil je gotov.
3.
U vruć fil umiješati čokoladu pa miješati das se istopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.


4.
Prokuvati šećer i vodu kad proključa neka kuva 5-6 min.za preliti kore.
Koru presječi 2 puta vodoravno da se dobiju 3 lista
5.
Odvojiti 2 kašike fila za treću koru.
Na tacnu staviti prvu kotu, preliti je sa malo ukuvanog sirupa i premazati sa 1/2 fila
Preko staviti drugu koru, preliti sa malo sirupa i premazati drugom polovinom fila
6.
Staviti i treću koru poprskati sa malo sirupa i premazati sa malo fila
7.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti tortu
8.
Ostaviti da se ohladi u frižideru, eh, sva sreća, ne treba puno vremena da bi se mogla fino rezati.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design