Sastojci:
Kora (potrebne su takve tri kore)
- 7 bjelanaca
- 7 kasika secera
- 3 kasike brasna
- 120 gr na duz sjeckanih oraha
- na vrh noza soli
Fil:
- 21 zumanaca
- 18 kasika secera
- 120 gr cokolade
- 300 gr maslaca ili margarina
1.
360gr oraha isjeckati “na duz”,odnosno na listice i spojiti ih sa 9 kasika brasna (to je najdosadniji dio posla i pozeljno ga je uraditi dan ranije,bicete u napretku).
2.
Rernu zagrijati na 200 stepeni.
3.
Umutiti pjenasto 7 bjelanaca sa malo soli, dodati 7 kasika secera i jos mutiti.Na kraju dodati trecinu oraha spojenih sa brasnom (120 gr oraha i 3 kasiku brasna)
Sasuti u tepsiju precnika 26 mm oblozenu papirom i peci dok ne porumeni.
4.
Ispeci takve tri kore.
5.
Fil:Umutiti 21 kom zumanaca i kuvati na pari uz povremeno mijesanje.
Posebno umutiti maslac pa dodati ohladjenoj smjesi.
Dodati rastopljenu i prohladjenu cokoladu.
6.
Kore ohladiti i filovati.Ukrasiti po zelji.
Napomena koju dodajem naknadno:
Za rezanje torte potrebno je obavezno oštar nož i vruća voda u koju se nož uroni nakon svakog reza.(Preuzeto iz malih savjeta od Rankos,,br 21-22)
Posluživanje:
Svekrva kaze da je “gotov” k’o njena :)))
0 comments:
Post a Comment