Sastojci:
- 1-1,5 kg krompira
- 6-7 komada paprika
- 2 kašike maslaca
- 2 glavice crvenog luka
- 2 kašike brašna
- 1oo ml vrhnja za kuhanje
- 2oo ml domaćeg kajmaka ili masnijeg milerama
- još ulje
- so ,vegeta ,biber
Priprema:
1.
Krompir oguliti i isjeckati na sitne kockice pa ga dobro oprati i ocijediti u cjedilu.
Luk isto isjeckati pa ga pržiti na maslacu i ulju da blago porumeni ,zatim mu dodati brašno i pržiti još pola do minute.
Tako pripremljen luk istresti u krompir dodati začine (so ,vegeta ,biber) i dobro promiješati.
2.
Paprike oprati izdubiti i nafilovati ih pripremljenim krompirom. Dublju vatrostalnu posudu malo pouljiti pa istresti trećinu smjese kojom smo filovali paprike,poredati i njih pa ostatak krompira posuti oko paprika.Poklopiti i peći u rerni na 200 stepeni oko 1-1,5 sat ,ovisno o količini samog jela.
3.
Kada se je sve fino zarumenilo i ispeklo se ,skinuti poklopac i zaliti mješavinom vrhnja i kajmaka pa vratiti u rernu da se još malo sve poveže.
0 comments:
Post a Comment