Tuesday, April 25, 2017
KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI – KURTOS KALACS
Sastojci:
Potrebno za testo:
– 250 mililitara mlakog mleka
– 50 grama šećera
– 20 grama kvasca
– jedno jaje
– 500 grama istopljenog maslaca
– 500 grama brašna
Potrebno za glazuru:
– 250 grama istopljenog maslaca
– 20 grama šećera
Priprema:
Svež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste. U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umesite i pustite da naraste sat vremena. Napravite dugačke trake od testa. Drveni cilindar, na koji ćete zamotati testo, najpre premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite testo oko njega, a potom kao da je reč o oklagiji, valjajte cilindar sa testom po stolu kako bi se trake spojile.
Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali. Kolač možete da pečte u roštilj rerni, ili na pravom roštolju, tako što ćete vrteti cilindar kako bi se testo ravnomerno ispeklo. Tokom pečenja testo premažite šećerom i puterom. Kolač je gotov kada dobije svetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga mešavinu sitno seckanih i mlevenih oraha ili badema, lešnika… Uvaljajte ga u ono što najviše volite. Pošto se “roštiljanje” završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment