Saturday, May 27, 2017

Chocolate Thumbprints


Neodoljivi miris cokolade sirio se cijelom kuhinjom dok sam pekla ove keksice i podsjetio me na prekrasne dane provedene u Francuskoj, tvornicu i ducan cokolade pored koje kad prolazite neopisivo fino mirise po toploj cokoladi…..

Sastojci
Smjesa za keksice:
Salica – 250 ml
2 salice glatkog brasna
1 salica i 1 zlica finog kakaa ( ja sam koristila gorki kakao )


2 zlicice soli ( savjet staviti manje soli )
226 gr maslaca ( sobne temperature )
1 salica i 1/3 salice secera
2 velika zutanjka
2 zlice vrhnja za slag ili kuhanje
2 zlicice ekstrakta od vanilije
Trebati ce vam jos extra secera za rolanje kuglica

Punjenje:
1/3 salice meda
1/3 salice Vrhnja za slag ili kuhanje ( Dukat )
1/2 stapica vanilije ili malo ekstrakta od vanilije
113 gr cokolade za kuhanje
28 gr maslaca ( sobne temperature )

Priprema
1.Zagrijte pecnicu na 180 stupnjeva.
2.Prosijte brasno, kakao i sol ( ja sam stavila manje soli – 1 zlicicu ).
3.Izmiksajte maslac i secer dok ne postane blijedo i pahuljasto. Smanjite mikser i dodate zutanjke, vrhnje i ekstrakt vanilije. Umijesajte mix brasna, kakaa i soli, dodajte polako zlicu po zlicu.
4.Napravite kuglice pomocu zlicica ( Martha je radila sa zlicom za sladoled, a ja onako od oka ), uvaljajte ih u kristal secer i slazite na masnim papirom oblozen lim.

Ostavite malo prostora izmedju svake kuglice jer se malo rasire. Napravite rupice u svakom kolacicu pomocu drske kuhace. Nemojte dugo cekati da napravite rupice jer ce vam popucati sa strane. Ja sam nakon sto napravim 10 – tak kuglica napravila rupice. Povremeno operite ruke hladnom vodom, biti ce vam puno lakse raditi kuglice.
5.Spremni za pecenje
6.Pecite ih 10 – tak minuta.
7.Nakon 10 minuta pecnja
8.Punjenje:
9.Zagrijte vrhnje, med i stapic vanilije ili ekstrakt do vrenja. Mijesajte dok se sve lijepo poveze. Odstranite stapic vanilije.
10.Cokoladu nasjeckajte na na sitne kockice. Stavite je u sjeckalicu ili koristite stapni mikser, pa prelijete mjesavinom vrhnja, meda i vanilije i sve dobro izmiksajte. Dodajte maslac sobne temperature i jos malo miksajte.
11.Ohladite do zeljene gustoce i pomocu zlicice ili sprice punite keksice.



0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design