Saturday, May 27, 2017
Riba na grčki
Da li recept ima vezu sa Grčkom – nisam sigurna, ali tako to jelo zovu Poljaci. Više mi prija kada odstoji u frižideru. Ne mogu zamisliti neku veću feštu bez tog jela.
Sastojci
1 kg riblji fileti doršč,som,list,ugor,jegulja
4 mala kom. poriluka
4 kom mrkve
1 kom većeg luka
3 režnja češnjaka
1 čaša šalše, ili svježeg paradajza
2 lovorova lista
1 žlica mažurana
1 žličica majčine dušice
1 žlica koncentrat paradajza
1 kom limuna
sol, biber,češnjak u prahu,ljuta paprika
Priprema
1.Riblje filete začinite limunom, biberom , soli i vegetom, pobrašnite i ispecite na maslinovom ulju.
2.Spečenu ribu izvadite sa tave, dolijte još ulja i stavite: narezani poriluk na ploške, luk, naribanu mrkvu, dodajte lovor, vegetu, mažuran i zalijte sa malo tople vode, poklopite i dinstajte dok povrće ne omekša i voda iskuha, dodajte šalšu i još kratko dinstajte.
3.U zdjelu stavite red povrća, red ribe , red povrća i opet ribu. Neka stoji u fržideru par sati. Može se jesti topla uz pire , ali više prija hladna sa kruhom.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment