Friday, May 26, 2017

ŠARLOTA SA KIKIRIKIJEM

Šarlota sa kikirikijem
Sastojci  
1 kutija piškota (od 210 gr)

Za šećerni sirup:
4 dl vode
2 kašike šećera
malo ruma




Za kremu:
4 jaja
250 gr putera
100 gr čokolade za kuvanje
150 gr prah šećera
200 gr ispečenog mlevenog kikirikija
Kalup - 26 cm x 12 cm

Za ukrašavanje:
ono što volite - kikiriki, čokolada, šlag

Priprema
1.Za dobru i brzu šarlotu, najpre treba pripremiti kalup, odnosno iskrojiti peki papir tačno po njegovoj veličini, pa ga fiksirati štipaljkama.
2.Skuvati sirup od vode i šećera, neka vri minut-dva, pa tek onda dodati rum i ostaviti da se dobro ohladi.
3.Od belanaca ulupati čvrst sneg, pa mu dodati 75 gr prah šećera.


4.U drugoj posudi mikserom dobro umutiti puter sa 75 gr prah šećera, pa dodati 4 žumanca i 100 gr otopljene čokolade.
5.Špatulom nežno i polako izmešati sneg od belanaca sa smesom od putera i čokolade, pa dodati mleveni kikiriki. (Ostaviti kašiku-dve sa strane, ako želite da pospete gotovu šarlotu).
6.U pripremljen kalup, uz duže stranice, stavljati uspravno po jednu - dve piškote, koje na brzinu treba potapati u šećerno-rumski sirup (ne previše, jer će prebrzo omekšati i raspasti se). Dodati malo krema, pa opet piškotu, dve, pa pomalo krema. Kad je kalup napunjen, pravnati kremu, pa i odozgo lepo složiti pokvašene piškote. Ja sam malo sekla krajeve piškota, da bolje legnu.
7. Kalup sa šarlotom ostaviti u frižider, da se lepo stegne, a zatim ga istresti na lep tanjir i ukrasiti onim što volite. Pošto su moji momci jaaaaako nestrpljivi, naša šarlota je odležala u zamrzivaču dvadeset minuta, i odmah išla na degustaciju...
Rezultat slika za sarlota sa kikirikijem
Rezultat slika za sarlota sa kikirikijem

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design