Saturday, July 29, 2017

Kakao kolac


Sastojci:
Biskvit:
  • 7 bjelanjaka
  • 7 zumanjaka
  • 7 kasika secera
  • 1 vanilin secer
  • 4 kasike brasna
  • 1 kasika kakao praha



Fil:
  • 2 kesice pudinga od cokolade
  • 500ml mlijeka
  • 250gr maslaca
  • 250gr secera u prahu
  • 1 kasika kakao praha
  • 1 kafena kasika mljevene kafe
  • 1 zumanjak (nije obavezno jer se dodaje sirov)
Priprema:
1.
Biskvit: bjelanjke sa secerom umutiti u cvrst saum. U umucenu pjenu, muteci na najmanjoj brzini, dodavati jedan po jedan zumanjak. Potom dodati prosijano brasno i prosijan kakao, sve lagano promijesati dok se sastojci ne spoje. Tijesto izliti u pleh velicine, klasicne rerne (pleh obloziti papirom za pecenje) i peci u prehodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, otprilike 15-20 minuta ili dok se biskvit ne pocne odvajati od pleha. Sa pecenog i ohladjenog biskvita skinuti papir i biskvit presjeci na dva dijela.


2.
Fil: dva pudinga od cokolade skuhati u pola litre mlijeka, kuhan puding prekriti providnom folijom i pustiti da se ohladi do sobne temperature. U ohladjen puding dodati maslac (takodje sobne temperature) umucen sa prah secerom, potom prosijan kakao i kafu. Zumanjak se moze, ali i ne mora dodati:
3.
Filovanje: na tacnu staviti polovinu biskvita, premazati polovinom fila, poravnati, staviti drugu polovinu biskvita i premazati drugom polovinom fila. Izravnati spatulom umocenom u vrelu vodu i kolac ostaviti par sati na hladjenje. Kada je kolac rashladjen ukrasiti ga po zelji....posuti kakaom ili cokoladnim mrvicama....
Posluživanje:
Kolac posluzit dobro rashladjen uz soljicu kafe, caja, cokoladnog mlijeka.... :-)

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design