Sastojci:
Biskvit:
- 7 jaja
- 7 žlica vrhom punih šečera
- 2 žlice vrhom pune žlice brašna
- 18 dkg oraha
- 1 žličica praška za pecivo
Krema:
- 1 l mlijeko
- 5 žlica brašna
- 5 žlica gustina
- 30 dkg šečera
- 2 vanilin šečera
- aroma vanilija po želji
- 25 dkg margarina
- 1-2 limenke kompota po želji
- 2 preljev za torte svijetli
- 4 žlice šečera
- 0,55 l soka iz kompota ili vode
1.
Biskvit:
Odvojiti bjelanjke i žutanjke.
Umiksati čvrsto bjelanjke sa šečerom.
Umiksati jedan po jedan žumanjak.
Rukom lagano umješati brašno s praškom za pecivo i orahe.
2.
Smjesu izliti u nauljenu i krušnim mrvicama posutu tepsiju.Peći u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180*C 25 min.
Ohlađen biskvit poškropiti sa sokom iz kompota,oko 1.5 dcl.
3.
Krema:
U posudi izmješati brašno,gustin,šečer ,vanilin šečer i aromu vanilije sa 1 dcl mlijeka.Ostatak mlijeka staviti da prokuha.
U mlijeko uliti smjesu i mješati dok se ne zgusne na laganoj vatri,pojavit će se grudice kad se počne zgušnjavati ali samo nastavite mješati i ubrzo će biti glatka gusta krema. Skloniti sa vatre i dodati margarin,mješati dok se margarin ne otopi.
Kremu kratko još izradite mikserom i vruču izlijte na natopljeni biskvit.Protresite lagano tepsiju da se krema jednako rasporedi.
4.
Voće:
Voće izrezati na ploškice i složiti po kremi.Možete kombinirati više vrsta voća,ja radim sa breskvama ili marelicama,tako moji vole. Ponekad ubacim kupine,borovnice,ribizl itd.
5.
Preljev:
U posudu isipati preljev za kolače,dodati šečer i sok od kompota.
Izmješati da nestanu grudice i staviti kuhati. Mješati dok preljev ne uzavri,tada ga skloniti sa vatre i povremeno promješati. Nakon par minuta kad se počne stezati izliti ga na kolač počevši od sredine.
6.
Ostaviti da se preljev stegne i kolač staviti u hladnjak da se dobro ohladi.Najbolje prija dobro rashlađen
Posluživanje:
Ohlađeni kolač rezati na kocke ili pravokutnike,kako više volite. Služiti sam ili sa šlagom.
Dobar tek !
0 comments:
Post a Comment