Monday, July 17, 2017
Bijela krokant torta
Sastojci
Za biskvit:
5 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
2 žlice Gussnela Dolcela
2 žlice kakaa (25 g)
1 Prašak za pecivo Dolcela
80 g maslaca
par kapi arome lješnjaka ili 1 žlica likera od lješnjaka
100 g lješnjaka
Za kremu:
80 g Gussnela Dolcela
70 g šećera
700 ml mlijeka
100 g Lino lade milk
par kapi arome lješnjaka ili 1 žlica likera od lješnjaka
200 ml vrhnja za šlag
Za krokant:
50 g šećera
50 g lješnjaka
Priprema
1.Lješnjake stavite na lim i pecite na 180 °C 8-10 minuta. Zatim ih istresite u čistu krpu i dobro protrljajte da se skine kožica.
Za biskvit:
1.Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i umiješajte prstohvat soli.
2.Žumanjke i šećer izmiješajte u pjenastu smjesu. Dodajte prosijan Gussnel pomiješan s kakaom i praškom za pecivo.
3.Izmiješajte i dodajte otopljeni maslac, aromu lješnjaka i mljevene lješnjake. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4.Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø22 cm) namašćen ili obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30-35 minuta. Biskvit pustite da se malo ohladi, zatim skinite okvir kalupa i prerežite na pola.
Za kremu:
1.Gussnel i šećer izmiješajte, dodajte 8 žlica mlijeka i izmiješajte.
2.Preostalo mlijeko zagrijte, umiješajte Lino ladu milk i aromu lješnjaka da se otopi. Kad mlijeko zavrije, dodajte pripremljen Gussnel i kuhajte uz miješanje par minuta. Kremu izlijte u zdjelu i prekrijte prianjajućom folijom te ostavite da se ohladi.
3.Slatko vrhnje istucite u šlag i izmiješajte s ohlađenom kremom.
4.Na tanjur za torte stavite prvu koru biskvita i premažite je polovinom kreme. Poklopite s drugom korom i premažite cijelu tortu ostatkom kreme. Tortu stavite u hladnjak na par sati.
Za krokant:
1.Šećer stavite u manju posudu na laganu vatru. Kad se počne karamelizirati, dodajte lješnjake i miješajte par minuta (dok se šećer ne zalijepi za lješnjake).
2.Istresite ih na papir za pečenje i ostavite da se ohlade. Zatim ih sameljite na krupnije komade.
Posluživanje
Krokantom posipajte tortu i poslužite.
Savjet
U kremu možete umiješati i mljevene lješnjake (oko 50 g).
Napomena
Ideju za ovu tortu sam pronašla na netu, ali je cijela ta ideja skrenula s teme i otišla drugim putem
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment